Zelfafwijzing en patroon

Alle klachten die je hiervoor zag en ook de klachten die er niet tussen staan, hebben een oorzaak in de vorm van een ooit door jezelf gemaakte afwijzing van wat je van nature bent: compleet en daarmee in staat om voor je behoeften te zorgen.

De afwijzing bestaat uit een onjuiste overtuiging over jezelf en een aantal geboden en verboden waaraan jij vervolgens in je gedrag moest gaan voldoen. Dat geheel van overtuiging, ge- en verboden en gedragingen noemen we: een patroon.
Dat patroon kost je energie en levensvreugde. Terwijl de overtuiging die je bent gaan geloven niet klopt. Dat houdt je uit je natuurlijke stroom en verstoort je herstelvermogen.
Je voelt daarom dat er iets gaande is, ervaart een last en snapt dat het tijd is in beweging te komen om dit aan te gaan pakken. Je vraagt je af: Hoe dan?

Je lichaam helpt via emoties

De onjuiste overtuiging komt uit een fase van je leven waarin jij uit noodzaak besloot om je tegen je zin aan te passen. Daardoor moest je een essentieel stuk van jezelf gaan onderdrukken en vergeten dat je dat deed, omdat je er anders steeds last van zou blijven houden. Die keuze maakte je incompleet. Het drama is dus dat je een stuk van jezelf bent gaan onderdrukken met het doel te kunnen (over)leven en precies dat maakt je ongelukkig. De bedoeling is dat je daarin weer vrij gaat zijn. Daarom geeft je lichaam signalen af in de vorm van emoties. Het is je aan het helpen. Het is jouw opdracht je emoties weer te leren verstaan. Nu je volwassen bent, kun jij je oude patroon gaan heroverwegen en herroepen als jij oprecht inziet dat dit niet goed voor je werkt omdat het je niet helpt om voor je behoeften zorg te dragen.

Bewust ander gedrag leren kiezen

Een “oud” patroon is er voortdurend en veelal onbewust. Je ervan bewust te worden dàt het er is, hoe het patroon bij jou werkt en de negatieve impact ervan op jouw leven te gaan zien, is wat je te doen hebt. Zo leer jij jouw overtuiging los te laten. Actief. Door nieuw gedrag te kiezen dat jou wel dient en dan via de emotionele respons vanuit je lichaam te ervaren óf en dát dit kloppend is. Klopt het niet, dan is er nog een correctie nodig.

Deze stappen vormen het fundament onder het oplossen van de klachten waaronder je gebukt gaat.
De rest is consequent oefenen. Daardoor herwin jij je levenskracht en voel je levensvreugde. Dat zijn je beloningen die helpen om te volharden. Want een dergelijk proces vraagt aandacht en volharding, omdat eenmaal ingesleten patronen niet zomaar weer zijn verdwenen.

Wat zijn nu je eerste stappen? Lees daarover meer in op weg gaan.