Bevraag je motivatie

Het zal je niet verbazen als ik aangeef dat jouw motivatie om iets op te lossen doorslaggevend is voor je eigen succes daarin. Als je last jou onvoldoende ongemak geeft, zou ik niet beginnen aan een verandering, om de eenvoudige reden, dat de verandering zelf, zeker in het begin, ook ongemak oplevert. Dat is zo, omdat we een bepaald gedragspatroon jarenlang hebben geoefend. Het zit in ons verankerd en dat te veranderen levert weerstand op. Je pijn moet  dus groot genoeg zijn en moet je echt iets wezenlijks kunnen opleveren. Voel dus goed na of het ongemak dat jij ervaart je sterk motiveert.

Helpers zijn noodzaak

Als je besluit een proces van verandering in te gaan, is het van belang dat jij je realiseert dat je dat beter niet alleen kunt doen. We hebben allemaal de neiging om een oud patroon in nieuwe vorm te her-creëren. Omdat het ons zo vertrouwd is. Daarmee schieten we niets op.
Zuiver kijken naar onszelf is lastig, omdat we door onze eigen patronen heen moeten leren kijken en daarbij zit dat oude patroon voortdurend, hinderlijk, in de weg.

Vreemde ogen helpen, omdat die op het punt waar jij last ervaart niet dezelfde vertekening of blinde vlek hebben als jijzelf. Ze kijken nuchter en helder met jou naar je blinde vlek.
Zoek daarom een gekwalificeerde helper.

Passende helper, passend proces?

Dat is iemand die op het punt van jouw patroon, zelf voldoende vrij is en daar bewustzijn over heeft. Velen vragen zich af hoe ze het beste zo iemand kunnen vinden. Je kent immers je eigen probleem nog niet, laat staan dat je er dan gemakkelijk de juiste persoon bij zou kunnen vinden.

Daarom geef ik je het volgende advies. Knoop een gesprek aan met meerdere (drie of meer) potentiële helpers (met ervaring in en bewustzijn bij jouw vraagstuk), waartoe jij je in het contact als vanzelf voelt aangetrokken. Ervaar in het contact hòe elk je aanspreekt en wat ze je te zeggen hebben. Zij gaan met elkaar je vraagstuk verder verhelderen. Maak dan je keuze met wie je zou willen werken.
Laat je keuze vallen op iemand die het je weliswaar ongemakkelijk maakt door confronterende vragen te stellen, maar je tegelijkertijd een gevoel van veiligheid geeft, omdat jij je gezien voelt. Dat heb je nodig om zowel uitgedaagd te raken, als jezelf te kunnen blijven uiten. Iemand waardoor jij je laat aanspreken en die zich laat aanspreken door jou.

Spreek om te beginnen een kort proces van drie gesprekken af. Evalueer dan samen of en hoe het voor je werkt en maak op grond daarvan de keuze om door te gaan of met een ander verder te gaan kijken. Er zijn altijd twijfels in deze processen. Zo’n evaluatiemoment helpt om die samen expliciet te onderzoeken.

Je bent welkom om uit te proberen of ik een juiste persoon voor jou ben. Hier kun je een afspraak maken voor een intakegesprek. Hier vind je mijn nummer om even te bellen en af te stemmen over je vraag, of een plek om je vraag schriftelijk neer te leggen.