Het zal je niet verbazen als ik aangeef dat jouw motivatie om iets op te lossen doorslaggevend is voor je eigen succes daarin. Als je last jou onvoldoende ongemak geeft, zou ik niet beginnen aan een verandering, om de eenvoudige reden, dat de verandering zelf ook ongemak oplevert. Het moet je echt iets wezenlijks kunnen opleveren, anders houd je het niet vol. Voel dus goed na of het ongemak dat jij ervaart je sterk genoeg motiveert.

Als je besluit een proces van verandering in te gaan, is het van belang dat jij je realiseert dat je dat beter niet alleen kunt doen. We hebben allemaal de neiging om een oud patroon in nieuwe vorm te her-creëren. Omdat het ons zo vertrouwd is. Daarmee schieten we niets op.
Zuiver kijken naar onszelf is lastig, omdat we door de eigen hinderende patronen heen moeten leren kijken en daarbij zit dat oude patroon voortdurend hinderlijk in de weg.

Vreemde ogen helpen, omdat die op het punt waar jij last ervaart niet dezelfde vertekening hebben als jijzelf. Ze kijken nuchter en helderder dan je zelf kunt naar je blinde vlek.
Zoek daarom een gekwalificeerde helper. Velen vragen zich af hoe ze dat het beste aan kunnen pakken. Je kent immers je eigen probleem nog niet, laat staan dat je er dan gemakkelijk de juiste persoon bij zou kunnen vinden. Daarom geef ik je het volgende advies.

Knoop een gesprek aan met meerdere (drie of meer) potentiële helpers (liefst professionele, want die hebben de ervaring), waartoe jij je als vanzelf voelt aangetrokken. Ervaar in het contact hoe elk je aanspreekt. Zij gaan met elkaar je vraagstuk verder verhelderen. Maak dan je keuze met wie je zou willen werken.
De betere keuze is waarschijnlijk iemand die het je weliswaar ongemakkelijk maakt, maar je tegelijkertijd een gevoel van veiligheid geeft, omdat jij je gezien voelt. Dat heb je nodig om zowel uitgedaagd te raken, als jezelf te kunnen blijven uiten.