Kwetsbaarheid als sleutel tot levensgeluk

Van harte beveel ik ons allemaal deze presentatie door Brené Brown aan. Zij legt met humor uit hoe zij op haar eigen levensthema kwam en hoe ze daarmee aan de slag is geweest. Omdat de inhoud zo mooi aansluit op mijn eigen manier van werken bespreek ik deze kort, met de uitnodiging jezelf deze 14 minuten TED-talk zeker kado te doen, als je er even tijd voor hebt.

In de kern legt Brené Brown uit eigen wetenschappelijk onderzoek neer wat mensen kenmerkt die zonder terughouding leven. Die hebben contact met liefde, zijn thuis bij zichzelf en weten zich in verbinding. Daar zet zij tegenover de kenmerken van mensen die dat ontberen. Zij leven vanuit een besef dat ze het niet waard zijn liefde te krijgen en erbij te mogen horen. Zij voelen zich afgesloten. Daarin spelen de emoties angst en schaamte een grote rol. Het gevolg is een verscheurend gevoel van kwetsbaarheid dat wordt verborgen.

De gewoonte om onszelf en onze emoties te verbergen en niet te willen voelen belemmert vervulling. We drukken zo namelijk ook ongewild vreugde, liefde en dankbaarheid weg. In plaats daarvan adopteren we gewoonten die ons niet helpen. Zoals zekerheid te maken die niet bestaat, maar wel de werkelijkheid vervormt. En ook de verstikkende eis tot perfectie, naar onszelf en onze dierbaren die niemand ruimte laat. Ook te doen alsof onze gedragingen geen effect op anderen hebben en aangerichte schade te negeren. Deze gedragingen horen bij teruggehouden leven.

De mensen die zonder deze terughouding leven, tonen de moed om ook hun imperfecties te laten zien. Dat kunnen zij vanuit een mildheid naar zichzelf en anderen, die we compassie noemen. Zij ervaren verbinding tot anderen vanuit eigen authenticiteit: de enige bron van waaruit verbinding kan bestaan. Zij hebben de eigen kwetsbaarheid omarmd als een natuurlijk gegeven. Hebben daarmee omgang genomen en hun vlucht ervoor gestaakt.

Voor vervulling gaat het er dus om onszelf te laten zien. Hoe kwetsbaar dat ook voelt en hoezeer we door onze angst en schaamte gedreven daar vandaan willen bewegen. Er is hoop. Je hoeft niet bang te zijn: je bent genoeg. Altijd.

 

Is deze tekst aanleiding voor je om een gesprek aan te gaan, dan kun je op deze pagina een afspraak maken. Als je twijfelt of ik je kan helpen, oriënteer je dan eerst op de rest van mijn site en als de twijfel blijft, stel me jouw vraag dan via de contactpagina. Je krijgt een eerlijk antwoord, of mijn telefoonnummer als de vraag me niet helder is. Tot dan!